+20 de cărți de dragoste pe care să le citești în februarie

+20 de cărți de dragoste pe care să le citești în februarie

Când trăiești în universul literar, știi că lista e mama lecturii. Ești înconjurat de prea puține cărți. Ai prea puțin timp ca să le citești. Și proabil, ai cel puțin două liste pe undeva prin telefon. Una e pentru cărțile pe care le-ai citit. Alta e a celor pe care nu le-ai citit, dar vrei să o faci. 

Suntem convinși că la agenda unui cititor cumsecade se mai adugă și altele. Lista cărților de cumpărat, a celor preferate, poate liste făcute pe ani și tot așa. Știm cum e. Și noi facem la fel. Ba chiar la noi, fiecare sezon are lista lui. 

Ziua Îndrăgostiților se asortează prea bine cu universul livresc, ca să lipsească de aici. Așa că dacă și ție îți place să asortezi lectura cu sezonul, înseamnă că ești cititorul potrivit pe blogul potrivit. Descoperă câteva cărți de dragoste pe care să le citești în luna iubirii!

Cărți de dragoste românești

 • De ce iubim femeile? de Mircea Cărtărescu

O carte-întrebare, scrisă și pentru bărbați și pentru femei laolaltă. Imaginea sexului frumos este destăinuită în povești cu spumoase. Naratorul, a cărui viață seamănă până la confuzie cu cea a lui Mircea Cărtăreascu, are un discurs simplu și captivant. În această carte, vei întâlni toate tipurile de dragoste existente, de la ingenuitate, până la erotism extatic. Astfel, vei avea de-a face cu un omagiu adus femeilor, „pentru că sunt femei“.

 • Zenobia de Gellu Naum

Roman sau poem? Noi zicem că ambele. Gellu Naum are un stil unic de a face poezie din proză. În acest roman te vei lovi de umorul negru al realităţii. Gellu, Zenobia, Dragoș, Maria își trăiesc povestea în decorul unui oraș care te plimbă printre taine, frunze, versuri și emoții. 

 • Pânza de păianjen de Cella Serghi

Diana Slavu este o combinație de naivitate, feminitate, inteligență și spirit de aventură. Iubește cu pasiune, dar este prinsă în „pânza de păianjen“ a vieții. Acest roman este unul dintre puținele cărți de dragoste pentru toate vârstele. El îți dă întâlnire pe rând, cu iubirea adolescentină, cu dragostea pe care o trăiești o dată în viață, dar și cu iubirea maritală. Acțiunea se petrece în decor interbelic, prin București, Constanța, Mangalia și Balcic.  

 • Fetiș de Horea Sibișteanu

Fetiș este cu și despre noi. Mai mult decât o carte, Horea Sibișteanu scire aici un instantaneu al lumii moderne. Cele 21 de povestiri scurte se petrec în România, Japonia sau Elveția. Decorul este cosmopolit, corporatist, uneori intim, câteodată crud, deseori obsesiv.

 • Sexagenara de Nora Iuga

Așezată în fața unui bărbat mult mai tânăr decât ea, Anna își istorisește viață. Amintirile se contopesc cu detaliile amuzante ale lumii literare din anii ’70. Pe parcursul confesiunii, vei pătrunde adânc în viața autoarei, prin făgașul amintirilor. Vei descoperi ținutul său natal, pe soțul acesteia sau pe prietena care îi este mereu alături. Puse la un loc, toate detaliile devin o poveste densă, în mare măsură autobiografică.

 • Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă de Matei Vișniec

Una dintre cărțile de dragoste care se construiesc în jurul călătoriei. Aceasta pornește de la Rădăuți și merge până la Paris, în numele iubirii pentru cuvânt, teatru, gest și armonie. Acest roman abundă în povești enigmatice. La finalul său, vei rămâne pe gânduri. Nu îți spunem de ce. Te lăsăm să descoperi singur!

 • Adam și Eva de Liviu Rebreanu

Secole diferite, aceiași el și ea, legați printr-o dragoste care nu cunoaște limite. Sub stratul consistent de scriitură obiectivă, Rebreanu ascunde o forță ficțională inimaginabilă. Adam și Eva este o poveste despre reîncarnarea aceluiași cuplu. Găsiți în ipostaze și roluri sociale diverse de-a lungul secolelor, ei sunt nevoiți să lupte pentru a își împlini iubirea. 

 • Ioana de Anton Holban

Ioana este o adulterină nemaiîntâlnită în literatura română. Sandu este victima sa, iar cartea aceasta vorbește despre relația lor disfuncțională. Pe parcurs, povestea se transformă într-o adevărată dramă, din cauza idealismul excesiv al bărbatului. Una dintre cele mai expresive cărți de dragoste românești.

 • Maitreyi de Mircea Eliade

Cel mai probabil, o știi. Poate chiar ai studiat-o la școală. Dar, just in case, aici vei întâlni iubirea mistică. Ea se desfășoară pe fundalul unei Indii profund spirituale. Dragostea carnală dintre un european și o bengaleză trece în registru ezoteric în punctele culminante ale relației lor. Finalitatea acesteia îi va goli de sens, transformând ambele personaje în umbre ale dragostei lor. Maitreyi este una dintre cele mai frumoase cărți de dragoste scrise vreodată în România. Aceasta vorbește despre exotic, forța îndrăgostirii, îndepărtarea de lume și diversitatea ei. 

 • Căsnicie de Dan Coman 

Într-un autobuz plin de muncitori navetişti, un tânăr observă zi de zi o fată blondă şi tăcută. Fata îl priveşte la rândul său. Între ei se naşte o legătură stranie. În timp, ea se transformă într-o poveste de dragoste. Vor urma o căsătorie şi doi copii. Însă, la un moment dat, ceva se rupe. El nu înţelege tăcerile şi răceala soţiei. Ea simte că nu mai este dorită. Simpla lui prezenţă o agasează. Într-o zi, își propun să rezolve impasul cu ajutorul unei prietene comune. Totul funcționează de minune, până când aceasta dispare fără urmă. Ei rămân din nou singuri. Ce vor face în continuare, pentru a rezolva problema? Citește și vei afla.

Cărți din literatura străină

 • Pe aripile vântului de Margarett Mitchell

O poveste de neuitat, despre iubire și pierdere. Acțiunea este plasată pe fundalul dramatic al Războiului Civil american. Aici îi vei întâlni pe noii Romeo și Julieta ai literaturii anglo-saxone: frumoasa și lipsita de scrupule, Scarlett O’Hara și galantul aventurier Rhett Butler. Pe aripile vântului este un roman pasionant, plin de viață. Îți va rămâne în minte mult timp după ce termini cartea.

 • Mândrie și prejudecată de Jane Austen  

Inteligentă, sensibilă, incapabilă de gelozie sau de orice alt păcat major, Elizabeth Bennet pare o mironosiță. Însă, de-a lungul romanului, descoperim o tânără modernă și sofisticată. La nevoie, știe să dea o replică spirituală, politicoasă și totodată sarcastică. Ocazia i se ivește din plin când îl cunoaște pe arogantul, dar onestul burlac Fitzwilliam Darcy. Acesta o tratează inițial cu superioritate și chiar cu grosolănie. Însă relația lor se schimbă pe parcurs. Oare vor ajunge să creeze un cuplu, în ciuda diferențelor care îi fac aparent incompatibili? Descoperă răspunsul într-una dintre cele mai vestite cărți de dragoste.

 • Femeia la treizeci de ani de Honore de Balzac

Romanul prezintă destinul lui Julie d’Aiglemont, o frumoasă doamnă din înalta societate franceză de secol XIX. Acțiunea se petrece pe fundalul tulbure al războaielor napoleoniene. Uneori pasională, alteori pălind în față eșecului, tânăra se lasă modelată de iubirile care o frămantă. Ele vin pe rând din partea unui tată posesiv, a unui protejat al lui Napoleon, ori din partea unui nobil englez care-i salvează viața.

 • Lolita de Vladimir Nabokov

Acest roman este unul dintre cele mai șocante romane de dragoste. Totuși, înainte de a deveni o capodoperă, a fost refuzat de numeroase edituri și interzis. De ce? Pentru că povestește despre pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doispre­zece ani. Aici vei găsi toate hainele patologice pe care le poate îmbrăca o iubire. #MustRead

 • Jane Eyre de Charlotte Bronte

Bildungsromanul povestește despre emoțiile și experiențele eroinei în procesul maturizării. Viața ei se schimbă atunci când face o pasiune pentru Mr. Rochester, stăpânul moșiei Thornfield Hall. Sensibilitatea morală și spirituală a eroinei, dar și acțiunea încărcată de trăire interioară, fac ca Jane Eyre să fie o capodoperă literară. Aceasta are un puternic nucleu moral și social, datorat individualismului personajului principal și discutării relațiilor dintre clase sociale, sexualitate, religie și proto-feminism.

 • Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald  

Tânărul Nick Carraway pornește către New York-ul anilor ’20, pentru a își împlini visul american. Aici întâlnește lumea fascinantă a lui Jay Gatsby, o lume a succesului și a iluziei. Acest personaj controversat este animat de iubirea față de Daisy Buchanan. Fix așa ajune să fie milionar. Își schimbă complet existența, transformându-se dintr-un tânăr sărac, în traficant de băuturi alcoolice. În ciuda petrecerilor grandioase a căror gazdă este, Gatsby ascunde o nemărginită nefericire. Tot ce face este destinat să-i atragă atenția lui Daisy. Totuși, iubirea sa nu ajunge să se împlinească niciodată. Nick Carraway devine spectatorul principal al acestei tragice povești de dragoste.

 • Anna Karenina de Lev Tolstoi  

La prima pagină, pare că Anna Karenina are totul: frumusețe, bogăție, simpatie și un fiu pe care îl divinizează. Totuși, ea simte că viață îi este goală. Până când îl întâlnește pe contele Vronsky. Povestea lor de dragoste scandalizează familia și societatea. Gelozia, înverșunarea și distrugerea ies la suprafață. În contrast cu această poveste de dragoste, stă povestea lui Levin. Acesta se străduiește din răsputeri să-și afle sensul vieții. Unii critici consideră personajul ca fiind un alter ego al lui Tolstoi. 

 • Luni de fiere de Pascal Bruckner

Oare e bine să fim împreună cu cineva până la sfârşitul vieţii? Să ne supunem riscului de a ne distruge reciproc? Răspunsul se află în acest roman al ideilor revoluţionare. Luni de fiere a devenit o lectură obligatorie pentru cei care îşi doresc libertatea sau libertinajul în cuplu. Pascal Bruckner vorbeşte aici despre criza cuplului modern, sătul de monogamie şi tradiţionalism.

 • O căsnicie americană de Tayari Jones 

Celestial și Roy sunt proaspăt căsătoriți. Întruchipează deopotrivă visul american și noul sud al SUA. El este un tânăr afacerist. Ea o artistă cu o carieră promițătoare în față. Visul se destramă în timpul unei vizite într-un orășel din Louisiana. Aici, Roy este arestat și condamnat la doisprezece ani de închisoare. Celestial știe că soțul ei e nevinovat. Însă, pe măsură ce anii trec, ea nu reușește să păstreze vie dragostea. Se va consola în braţele lui Andre, prietenul ei din copilărie. După cinci ani, sentința lui Roy e brusc anulată și el se întoarce în Atlanta. E gata să-și reia viața împreună cu Celestial. Însă, aceasta se vede pusă în fața unei decizii chinuitoare. Să renunțe sau să încerce să reclădească o căsătorie care și-a pierdut temeiul?

 • Iubita mea Sputnik de Karuki Murakami

Sumire e o tânără nonconformistă ce visează să devină scriitoare. Într-o primavară, la vârsta de douăzeci și doi de ani, se îndrăgostește pentru prima oară în viață. Este o dragoste coplesitoare. De aceea, pentru Sumire nu conteaza faptul că persoana de care se îndrăgostise este cu șaptesprezece ani mai în vârstă. Nici că este tot femeie. Cele două își petrec vara pe o mică insulă din grecească. La un moment dat, Sumire dispare fară urmă. Nimeni nu reușește să o găsească sau să explice dispariția misterioasă. Cunoscuții ei pornesc un proces de căutare care devine o lecție de viață. 

About Author

Cartepedia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *