Cărți de sezon: TOP 10 cărți pe care să le citești de Paște

Cărți de sezon: TOP 10 cărți pe care să le citești de Paște

De Paște primim porție dublă de sărbătoare. Ziua Cărții (23 aprilie) pică în Sâmbăta Mare. Trebuie să fie un motiv pentru care cele două sărbători se învecinează. 

Sfânta sărbătoare vine la pachet cu un weekend prelungit. Dacă mai pui la socoteală și vremea bună, care te scoate în natură, devine clar. Suntem cititorii potriviți, la locul potrivit, de Paștele potrivit. Urmează o minivacanță plină de cărți.

În Cartepedia, e deja tradiție ca din trei în trei luni să facem top sezonier. Paștele nu putea să lipsească de pe listele noastre. Uite cu ce titluri sărbătorești te poți delecta:

Aviatorul, de Evgheni Vodolazkin

Innokenti Platonov nu a zburat niciodată cu avionul, dar este un aviator în timp. În anii ’20 devine prizonier într-un lagăr. Este supus unui experiment șocant și înghețat în azot lichid. Decenii mai târziu, pe când ar fi împlinit vârsta de 99 de ani, Innokenti este dezghețat. Se trezește pe un pat de spital, amnezic, într-o lume total diferită. Începe un jurnal în care scrie fiecare frântură de amintire. Treptat, apar Petersburgul din primii ani ai secolului XX, copilăria, școala. Apoi întâia iubire, Revoluţia din 1917 și, în sfârșit, lagărul. Odată cu ieșirea din spital, pe Innokenti îl așteaptă o viaţă nouă. Poate să iubească iar și să redescopere lumea. Însă această nouă șansă îi aduce și sentimentul vinovăției clipelor trăite și netrăite. 

O poveste copleșitoare despre memorie și vină, despre o iubire atât de puternică, încât învinge haosul și chiar moartea. Aviatorul a fost finalist la principalele premii literare din Rusia și a câștigat, în 2016, premiul al doilea al Bolșaia Kniga. Dacă acest roman nu este metafora dezghețului și renașterii de Paște, atunci nu știm care altul. 

Aviatorul_Cartepedia.ro

Acolo unde canta racii, de Delia Owens

În Barkley Cove, legendele urbane sunt reale… sau cel puțin una dintre ele. Fata din mlaștină există și este acuzată de moartea lui Chase Andrews. Însă, în realitate, ea este departe de a fi o sălbăticiune. O cheamă Kya Clark și a supraviețuit singură în mlaștinile din jurul orașului. E sensibilă și inteligentă. A învățat de la natură lecții de viață pe care doar cei care trăiesc în armonie cu ea le pot primi. Totuși, nu poate să nu simtă nevoia de a fi iubită.  Când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet. Dar nu pentru mult timp…

Acolo unde canta racii este romanul de debut al Deliei Owens, de formație zoolog. Cu fiecare pagină citită, te vei afunda într-o pădure deasă, care mustește de verde, viață și senzație. Ce zici de o astfel de călătorie livrească de Paște? Dacă ești cinefil, să știi că romanul este în curs de ecranizare, sub regia Reesei Witherspoon. 

Acolo unde cântă racii_Cartepedia.ro

Mândrie și prejudecată

Paștele acesta poți citi sau reciti unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite romane scrise de Jane Austen. Cu ce te va desfăta? Iubire, intrigi, convenții sociale insuportabil de rigide. Vei mai descoperi și orgolii, temeri, naivității și pasiuni. Toate se petrec într-un decor aristocratic verde, așa cum numai la britanici îl găsești. Povestea de iubire dintre Miss Elizabeth Bennet și Mister Darcy începe acolo unde altele se termină. Adică, începe când eroina refuză cererea în căsătorie a nobilului și arogantului lord. Am scris mai multe despre acest roman în topul cărților de dragoste: https://cartepedia-blog.ro/top-carti-de-dragoste-de-citit-in-februarie/.

Mândrie și Prejudecată_Cartepedia.ro

Lumina unui nou început, Agnès Martin-Lugand

La aproape 40 de ani, Hortense trăiește la Paris, are o școală de dans și iubește un bărbat căsătorit. Se amăgește că este fericită când o accidentare o forțează să se retragă în Provence, pentru odihnă. Accidentarea se dovedește a fi cel mai bun lucru ce i se putea întâmpla. Va profita de acest răgaz pentru a-și face ordine în viață și pentru a-și revitaliza pasiunea. Aici va învăța că nu putem fericiți, dacă ne mințim pe noi înșine. 

Scris de autoarea bestsellerului internațional Oamenii fericiți citesc și beau cafea, acest roman impresionant vorbește despre alegere, reinventare și sinceritate. Vei vedea că fiecare capitol îți oferă o lecție despre puterea vindecătoare a introspecției. De Paște, poți lua, pe lângă lumina sfântă, și lumina livrească a acestui roman reconfortant.

Lumina unui nou început_Cartepedia.ro

The Hobbit, de J. R. Tolkien

Bilbo Baggins este un hobbit care se bucură de o viaţă confortabilă. Nu are mari ambiţii. Arareori face drumuri mai lungi decât cele până în cămara lui. Viaţa lui calmă este deranjată de apariţia vrăjitorului Gandalf şi a treisprezece gnomi. Aceştia vor să-l ia cu ei într-o aventură „într-acolo şi din nou înapoi”. Planul lor este să fure comoara lui Smaug, un dragon uriaş şi extrem de periculos… Dacă vrei un Paște cu aventură, însoțește hobbitul pe culmile lecturii.

Preludiu la trilogia Stăpânul Inelelor, Hobbitul s-a vândut în milioane de exemplare. Este una dintre cele mai îndrăgite şi iubite cărţi ale secolului XX. Suntem siguri că ai văzut cel puțin o ecranizare făcută după cărțile lui Tolkien. Totuși, nu suntem la fel de siguri dacă i-ai și citit cărțile. Nimic nu se compară cu scriitura lui Tolkien.

Hobbitul_Cartepedia.ro

Camera cu vedere, de E. M. Foster

Lucy Honeychurch pleacă într-o călătorie în Florența. Aici îi întâlnește pe tinerii George Emerson și Cecil Vyse. Primul este fermecător, spontan și rebel. Al doilea, rezervat, iubitor de lectură, dar nu și de arta conversației. După un șir de aventuri care-i apropie, Cecil își ia inima în dinți și o cere de soție pe Lucy. Ea acceptă, dar îndoială îi cuprinde inima până să se căsătorească. Dacă sunt prea diferiți? Când George cel încântător intră din nou în scenă, viața așezată pe care și-o construise Lucy se tulbură cu totul.

Camera cu vedere este considerat un titlu clasic al literaturii britanice. De asemenea, este unul dintre cele mai apreciate romane ale lui E.M. Forster. Te va încânta cu o poveste pe cât de agreabilă, pe atât de pătrunzătoare. Aceasta a inspirat în 1985 o celebra ecranizare, în regia lui James Ivory, avându-i în distribuție, printre alții, pe Maggie Smith, Helena Bonham Carter și Denholm Elliott.

Camera_cu_vedere_Cartepedia.ro

Middlemarch, de George Eliot

Dorothea Brooke trăiește sub protecția unchiului ei împreună cu sora ei mai mică,. Este o fată pioasă. Totuși, are preocupări îndrăznețe pe care unchiul le descurajează. Motivul? Le consideră mai potrivite pentru un bărbat. Ea refuză avansurile tânărului Sir James Chettam. În schimb, idolatrizează un bărbat mult mai în vârstă decât ea, pe care îl va și lua de soț. Dezamăgirea căsătoriei nu se lasă așteptată. 

Mirajul unei iubiri refuzate se desfășoară pe fundalul orașului Middlemarch, anii 1830. Ce te așteaptă dincolo de această copertă? Intrigi de iubire, incursiuni psihologice, povara conveniențelor sociale, conformismul în paralel cu spiritul rebel. Autoarea le îmbracă pe toate în hain inteligenței și a maturității, captivând cititorul de la prima până la ultima pagină. E o lectură perfectă pentru un Paște clasic.

Middlemarch_Cartepedia.ro

Orașul cu salcâmi, de Mihail Sebastian

Adriana Dunea merge pe drumul către a deveni femeie. Fiecare schimbare sentimentală și comportamentală o uimește și o aduce mai aproape de maturitate. Curând, își dă seama că roller coasterul emoțional prin care trece nu este nimic altceva decât prima iubire. 

Anul acesta, de Paște, poți descoperi o carte pe care numai tinereţea spiritului o poate aprecia. O carte dulce-amară ca şi senzaţiile inevitabile ale maturităţii adolescentine. O carte cu fundal de București romanțat. Dacă ai citit-o deja, trebuie să știi că este genul acela de carte care, odată citit, se va reciti inevitabil şi mai târziu. 

Orașul_cu _salcâmi_Cartepedia.ro

Britt Marie a fost aici, de Fredrik Backman

Britt-Marie are multe obsesii și fixuri. Este răutăcioasă. Oamenii din scara de bloc se feresc de ea. Află că soțul ei ajunge la spital direct de la amanta lui. Iar acesta este doar începutul, pe care îl știm din cartea Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău.  Backman simte nevoia de a îi face dreptate. Și reușește în această carte destinată exclusiv lui Britt-Marie. Dacă în prima carte, autorul ne face cunoștință cu toată splendoarea răutății acestui personaj, aici, avem fix reversul medaliei. 

Britt-Marie are în continuare obsesiile ei legate de felul cum trebuie făcute lucrurile. Are liste de la care nu se poate abate pentru nimic în lume. Complimentele pe care le face uneori par mai degrabă atacuri la persoană. Dar curajul cu care își ia în mâini propria viață, după o căsnicie în care nu a avut aproape niciun cuvânt de spus, o umanizează și o transformă într-un personaj digerabil, pentru ca treptat, aproape fără să ne dăm seama, să ajungem să o iubim. Această povestea înduioșătoare femeii care se redescoperă după o criză personală se asortează perfect cu sezonul pascal. 

Britt_Marie_Cartepedia.ro

Seria Bridgerton, de Julia Quinn

Oricât de mult timp ai avea de Paște, este puțin probabil să citești toate cele 8 volum din seria Bridgerton. Totuși, dimensiunea lor e numai bună ca să le termini până la finalul primăverii. Coincidență sau nu, exact aceasta este perioada în care o bună parte dintre romanele Juliei Quinn se desfășoară. Parfumată cu floare de liliac și crin, împodobită cu pietre prețioase, mătăsuri și catifea, animată de fețe nobile, obraji îmbujorați și baluri pline de rafinament, seria devine un imn al epocii art nouveau. Vals după vals, lăstarii familiei Bridgerton îmbobocesc găsindu-și sufletele pereche, luptând cu societatea pentru iubire și familie. 

Bridgerton_vol. 1_Cartepedia.ro

About Author

Cartepedia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *