Recenzie Poeta X de Elizabeth Acevedo

Recenzie Poeta X de Elizabeth Acevedo

Xiomara Batista are 16 ani și este pasionată de scris poezii.

Pe zi ce trece are mai multe întrebări legate de credința ei și despre Dumnezeu, despre rolul religiei în viața ei de zi cu zi.

Xiomara este o adolescentă curioasă, năbădăioasă și dornică de mai mult. Mai mult respect din partea semenilor, de mai multă libertate, de mai multă dragoste dar, mai presus de toate, de mai multă înțelegere din partea mamei ei și de mai puțină responsabilitate pentru Twin.

Poeta X

Recenzie Poeta X

Scrisă într-un ton modern și alert ”Poeta X” are câte ceva pentru toată lumea. Un pic de curaj nebun pentru tineri, câteva (mai multe) lecții despre credință și religie pentru cei mai mici și cei mai mari, relații complicate de familie și relații amoroase între adolescenți.

Elizabeth Acevedo surprinde cu măiestrie complicatele detalii ale vieții de adolescent, mai ales atunci când este vorba despre minorități, fie ele rasiale sau sexuale.

Deși un pic forțat, în final Acevedo ne oferă acea doză de pozitivitate de care toți aveam nevoie la finalul unei cărți care și-a ”chinuit” atât personajul principal.

Întrebări precum:

”Cum este să te ții de mână cu un băiat?”

”Cum este să săruți un băiat?”

”De ce este nevoie de violență pentru a se face ascultată?”

Toate își găsesc locul dar și răspunsurile în acțiunile și experiențele Xiomarei, a lui Twin și a prietenilor lor.

Un punct central în roman sunt relațiile Xiomarei cu bărbații. De la Dumnezeu la tatăl ei absent-prezent, întreaga carte se află sub amprenta complicatei relații și moșteniri istorice a relațiilor cu bărbați duri, bărbați autoritari, bărbați absenți și duritatea acțiunilor lor.

Dacă tatăl Xiomarei nu ar fi fost absent din relația cu mama ei atunci lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Atunci mama ei nu ar fi fost atât de dură cu ea.

La umbra acestor sentimente dar și a credințelor religioase a mamei Xiomarei stă acțiunea cărții.

Poeta X coperta

”Poeta X” este un roman liric puternic care rămâne alături de tine mult timp după ce ai terminat cartea și ai așezat-o la loc pe raft. Este o carte de neratat, mai ales atunci când îți dorești să îi înțelegi pe adolescenți și să le fii alături așa cum au ei nevoie.

Dacă te-am convins să o citești, găsești cartea aici 👉 Poeta X

About Author

ioana


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *