Interviu – Loredana Lungoci despre emoții, bookstagram și TBR

Interviu – Loredana Lungoci despre emoții, bookstagram și TBR

Activitatea noastră în online nu ar fi posibilă fără ajutorul unor oameni extraordinari care ne ajută să promovăm noile apariții editoriale, dragostea pentru lectură și proiectele noastre. Pe acești oameni îi numim în mod formal partenerii Cartepdia, dar ei sunt de fapt prietenii Cartepedia.

Pentru că ne dorim să fim cât mai transparenți cu privire la felul în care ne alegem oamenii cu care colaborăm în online, dăm startul unei serii de interviuri cu oamenii dragi nouă, care lună de lună răspund cerințelor noastre și ne ajută să ducem mai departe pasiunea pentru citit.

Astăzi o cunoaștem pe Loredana, persoana din spatele contului de bookstagram bookworm_in_a_cozy_corner. Loredana are la momentul acestui interviu peste 4.6000 de urmăritori pe Instagram, este foarte activă pe rețelele sociale și citește zeci de cărți lunar. În TBR-ul ei se regăsesc deseori romane fantasy sau de dragoste, dar își face timp și pentru cărțile de non-ficțiune. Este o adevărată devoratoare de cărți bune și sperăm ca entuziasmul ei să vă inspire și pe voi să vă extindeți orizonturile în materie de lectură.

Pentru început, mulțumim că ai acceptat să ne acorzi acest interviu. Noi te cunoaștem de ceva timp, dar avem rugămintea să te prezinți în câteva cuvinte pentru cititorii care poate nu te urmăresc.

Loredana: Bună! Eu vă mulţumesc pentru această ocazie. Mă numesc Loredana şi sunt o cititoare “sălbatică” în vârstă de 31 de ani, cu un TBR ce ameninţă să mă sufoce cu fiecare zi care trece, dar şi cu un wishlist ce nu se mai termină, mă întreb dacă se vor termina vreodată…

Prima întrebare nu are legătură cu cărțile. Vreau doar să știu cum te simți?

Loredana: Sunt extrem de emoţionată, dar şi entuziasmată, în acelaşi timp. Nu mi se oferă prea des ocazia de a acorda interviruri, de aici şi caruselul acesta de sentimente. Bine că este în scris şi nu e nevoie să vorbesc, altfel mi-ar fi greu să-mi găsesc cuvintele, plus că mi-ar arde obrajii şi urechile de îmbujorare, dar v-ar fi mai uşor să-mi observaţi zâmbetul ce mi se întinde pe chip.

Sperăm că au mai trecut (măcar puțin) emoțiile, fiindcă am vrea să știm dacă îți amintești prima carte care te-a făcut să îndrăgești lectura?

Loredana: Nu cred că aş putea să o uit. A fost “Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, carte recomandată de profesoara mea de limba şi literatura romană în clasa a V-a. Până atunci nu prea acordam atenţie cărţilor, doar eram un copil şi joaca era cea mai importantă, însă începând cu clasa a V-a şi recomandările profesoarei, am descoperit şi alte lumi.

Cât de des îți scriu urmăritorii ca să îți ceară/ mulțumească pentru recomandări?

Loredana: Mi-aş dori să spun că foarte des, însă nu e aşa, din păcate. Nu pot spune că mă întristează acest lucru, pentru că am urmăritorii mei cu care împărtăşesc, aproape zilnic, recomandări şi păreri, dar când se întâmplă să-mi scrie o persoană care a ţinut cont de o recomandare de-a mea, îmi creşte inima, nu alta.

La momentul acestui interviu ai peste 4.600 de urmăritori, iar fotografiile tale strâng ușor peste 1.000 de aprecieri. Postezi aproape zilnic și ești activă în comunitatea bookstagram. Îți programezi postările din timp? Dedici un anumit număr de ore săptămânal? Cum reușești să faci atât de multe lucruri?

Loredana: Cum ar spune iubitul meu, este un fel de al doilea job, dar part time. Am încercat să găsesc un echilibru în tot ce fac după ce mi se încheie programul de lucru, de când ajung acasă şi până mă pun să dorm, ca să pot îndeplini tot ce-mi propun în ziua respectivă. Nu reușesc mereu să mă ţin, căci viaţa de adult nu e chiar aşa uşoară şi am zile când simt nevoia să iau pauză de la online şi nu numai. În ce priveşte postările, nu le programez, am diverse aplicaţii care mă ajută să-mi organizez feed-ul contului, dar nu mereu mă loveşte inspiraţia şi atunci mă apucă frustrările, aşa că prefer să postez aleatoriu, când mă simt inspirată şi doresc să împărtăşesc o bucurie cu urmăritorii mei.

Ce ai face dacă de mâine nu ai mai avea acces la contul de Instagram?

Loredana: Aş fi tare necăjită, sincer, pentru că am pus mult suflet în acel cont. Mi-a luat ceva timp să reuşesc să-l aduc unde este acum, a fost cu suişuri şi coborâşuri, ca şi o relaţie…Dar dacă nu aş mai putea să-l recuperez, aş lua-o de la capăt cu alt cont. Deja am experienţă şi cred că ar merge puţin mai uşor, zic eu…

Știm deja că citești multe cărți. Poți împărtăși cu noi câteva ponturi?

Loredana: Nici nu mai ştiu de câte ori am primit întrebarea asta şi nu ştiu exact cum să o explic. Ce mă ajută pe mine foarte mult este că sunt o cititoare rapidă, dar ca să reuşesc să citesc lunar cam tot ce îmi propun, îmi stabilesc un target. Adică l-am stabilit de ceva vreme, în sensul că mi-am propus să citesc minim 100 de pagini pe zi, echivalentul a două ore/zi, indiferent de ce am de făcut în ziua respectivă. Evident că nu-mi iese tot timpul, cum spuneam mai devreme, viaţa de adult e solicitantă, dar în majoritatea zilelor reuşesc. Plus de asta, încerc să-mi duc la bun sfârşit îndatoririle în timpul săptămânii, pentru a avea weekendul liber, să mă pot bucura cum trebuie de lectură.

Ți s-a spus vreodată că dai prea mulți bani pe cărți?

Loredana: Nu-mi ajung degetele, nici de la mâini, nici de la picioare, să pot număra de câte ori am auzit acest lucru. Cum să nu cumpăr când le văd cum mă tentează cu coperţile lor, când titlul îmi bântuie mintea? Cum să rezist la atâtea tentaţii? Cum? Mă dau rafturile pline afară din cameră, dar nu e suficient, pe toate le vreau!

În fotografiile tale vedem deseori cești de cafea, semne de carte deosebite și decorațiuni. Dacă  ar trebui să faci o fotografie pentru Instagram cu un singur obiect de recuzită, care ar fi acela?

Loredana: Clar ceştile de cafea, sunt înnebunită după ele şi am un dulăpior plin, deşi folosesc doar maxim cinci din ele. Şi arată atât de bine în poze ceştile de cafea…

Ce ai recomanda unui bookstagrammer la început de drum?

Loredana: În primul rând, să posteze şi să vorbească despre ce vrea sufletul lui, cât mai sincer posibil. Şi să aibă multă răbdare… Nimeni nu şi-a crescut contul peste noapte, e de muncă, sincer, şi mă întristez, uneori, când observ că primesc mesaje de la conturi abia create să-i ajut cu promovare. În patru ani, de când am contul, nici măcar o singură data nu am îndrăznit să scriu cuiva să mă promoveze, să mă bag pe gâtul lui. Dacă au dorit să mă promoveze, m-am bucurat nespus, dacă nu, m-am promovat singură, cum am ştiut eu mai bine. Ridicaţi-vă prin propriile puteri, nu căutaţi mereu ajutor şi susţinere, pentru că aşa e şi-n viaţă. Nu mereu e cineva lângă tine să te împingă de la spate sau să te ridice…

Deseori ne simțim sufocați de Social Media. În online totul pare frumos, deși știm cu toții că nu e chiar așa. Simți vreodată nevoia să te detașezi de Social Media?

Loredana: De foarte multe ori şi chiar iau pauză când simt nevoia, fie că este vorba de o zi, două sau poate chiar mai mult. Nu totul se rezumă la online, mai am şi o viaţă offline de care trebuie să-mi văd, dar şi multe cărţi de citit J.

Poți transmite câteva cuvinte/urări/recomandări pentru Cartepedieni?

Loredana: Sunteţi maximi şi nu mai pot de dragul vostru, chiar dacă nu vă cunosc personal, dar apreciez toată munca pe care o depuneţi. Vă mulţumesc din tot sufletul pentru încrederea acordată, dar şi pentru toate titluri ce am reuşit să le aduc în bibliotecă cu ajutorul vostru. Aţi fost primii care mi-aţi acceptat propunerea de a colabora, totodată şi impulsul necesar de a prinde şi mai multă încredere în tot ceea ce doresc să promovez, deci vă mulţumesc încă o dată. Aveţi un loc special în sufletul meu!

Loredana, încă o dată îți mulțumim și sperăm ca cititorii noștri să intre chiar acum pe Instagram și să îți dea follow (dacă nu te urmăresc deja).

Pe Loredana o găsiți pe Facebook, Instagram, Goodreads și blog.

About Author

andreea


« Previous Post

ONE COMMENT ON THIS POST To “Interviu – Loredana Lungoci despre emoții, bookstagram și TBR”

  1. Andreea D. says:

    Ce ma bucur sa citesc acest interviu!! In ultimul an am citit o gramada de carti grozave, multumita recomandarilor Loredanei.
    Va urez mult succes in continuare, la cat mai multe recenzii scrise si la cat mai multe proiecte frumoase! O colaborare reusita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *