Interviu aniversar cu echipa Nemira

Interviu aniversar cu echipa Nemira

Astăzi sărbătorim 30 de ani de plăcerea lecturii cu un interviu special alături de echipa Nemira. 🎉

Au trecut 30 de ani de când editura Nemira ne încântă cu titluri fascinante, autori de renume și coperți superbe. Când vine vorba de cifre, Nemira a adus peste 23 de milioane de cărți în bibliotecile cititorilor, peste 1500 de autori publicați și peste 150 de titluri în fiecare an.

În această zi de sărbătoare, echipa Nemira a fost de acord să ne ofere un interviu la finalul căruia vom afla împreună cu voi, Cartepedienii, cum arată ziua unui editor Nemira, ce planuri de viitor au și ce proiect surpriză pregătesc pentru anul 2021.

Interviu cu echipa Nemira

La mulți ani! 30 de ani de Nemira! Cum veți sărbători?

Cătălina Nicolau, Director Comercial: Mulțumim! În primul rând, cu multe surprize pentru cititorii noștri, așa cum i-am obișnuit. În plus, organizăm o mică reuniune și cu echipa Nemira după mai bine de un an de work from home. 😊

Dacă ar fi să descrieți editura Nemira în titlul unei cărți publicate la voi, ce titlu ați alege?

Cătălina Nicolau, Director Comercial: Lumea în care trăim trece prin vremuri și Anotimpuri diferite, dar chiar și Mai târziu, Peste cinci ani, vom avea aceeași Dorință: să urmăm Calea spre stele și să continuăm să facem O plimbare prin Univers alături de cititorii noștri.

Alina Sârbu, Redactor-șef Nemira: Iubire etc., de Julian Barnes, cred că ar descrie cel mai bine Nemira, iubirea pentru cărțile pe care le lucrăm și pentru cititorii noștri. Dar și Calea spre stele, de Mary Robinette Kowal, pentru că fiecare dintre operele propuse de noi deschide orizonturi nebănuite.

Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor: Dacă „la noi” înseamnă colecția pe care am bucuria să o coordonez, atunci primul titlu care-mi vine în minte este și primul publicat în serie: Matriarhat (Cristina Andrei). Vă dați seama de ce. Glumesc (pe jumătate). Motivul este pentru că vorbim despre o editură cu dichis, cu un portofoliu divers, cărți savuroase, intense, necesare, vii, care creează dependență și vorbesc despre viață în cele mai variate forme (întocmai precum sunt prozele din volumul amintit).  

Dacă, însă, „la noi” este generic, atunci cer permisiunea să trișez și să adaug scurtissim încă trei titluri: Oameni de hârtie (Salvador Plascencia) – descrie perfect echipa editurii, oameni care sunt îndrăgostiți de cuvinte, de posibilitățile (dar și de responsabilitățile) pe care le aduc cu sine, de poveștile pe care le pot construi – O delicatesă (Muriel Barbery) – pentru că sondează permanent, în căutarea bijuteriilor literare – și Biblioteca invizibilă (Genevieve Cogman) – fiindcă, în spatele fiecărei cărți publicate, stau alte zeci, sute de cărți, de cele mai multe ori invizibile (cele pe care le consultăm noi, cele de care se folosesc scriitorii, cele care sunt în mințile și corpurile fiecăruia dintre noi ș.a.m.d.).

Tare frumoasă e întrebarea aceasta, aș continua jocul oricând.

Atunci repetăm jocul și anul viitor? 😀

Marian Coman, Redactor-șef Armada: Corabia magiei, de Robin Hobb. Fiindcă suntem, cu toții, marinari pe o corabie care ascunde în lemnul ei viu sufletele a mii de cărți publicate în cele trei decenii de existență și gândurile a mii și mii de scriitori, gânduri care traversează odată cu noi, învolburatele mări ale timpului.

Știam încă de dinainte de a urca pe punte că Nemira este o corabie magică. O urmărisem de pe țărm, din vremea adolescenței mele, și-i admirasem încărcătura ajunsă în porturile-librării. Am înțeles destul de repede că vraja care o înconjoară e dată de poveștile din care sunt făcute cărțile, dar mi-a luat un timp să mai înțeleg ceva. Că adevăratul corăbier al acestei corăbii este vântul care-i suflă în pânze. Iar vântul, dragii mei, este făcut din gândurile cititorilor, din dorințele și din bucuriile ce se nasc în mintea lor, atunci când lumile imaginare prind contur din cuvinte, iar personajele își încep aventurile. Așa că salut vântul cu toată prietenia, ca orice năier de pe o corabie vie.

Laura Câlțea, Redactor-șef ORION: Cred că Misterul regelui. Despre scris, de Stephen King, pentru că este o carte despre viață și literatură în același timp și, cumva, ne cuprinde pe toți, cu greutățile vieții și frumusețea literaturii, atât ca artă, cât și ca meșteșug.

Irina Cerchia, redactor-șef Yorick: Busola, de Mathias Enard, fiindcă orice carte reprezintă un teritoriu nou, o hartă încă nemarcată, cu secretele și pericolele ei, cu mii de ascunzișuri și frunzișuri, unde noi, cu răbdare și nerăbdare, trebuie să găsim lumina. Busola, în acest caz, e dorința profundă de a face bine unei cărți. Totodată, fiecare carte e o busolă care ne arată cum multe drumuri șerpuiesc spre cunoaștere, plăcere sau tristețea înghițită de fericirea de a fi citit o carte bună. Noi toți alcătuim o redacție-busolă, mai ales când ne ghidăm unii pe alții nu prin întuneric, ci mai ales prin lumină.  

Maria Tănăsescu, redactor-șef Nemi: Tae Keller – Știința lucrurilor fragile, pentru că simt că asta facem noi zilnic, jonglăm cu o serie de lucruri fragilissime (cuvinte, sensuri, construcții narative, gusturi, sensibilități), apoi le îmbrăcăm sofisticat și le dăruim mai departe altor oameni.

A trecut mai bine de un an de când piața de carte a fost profund afectată de pandemie, însă Nemira s-a diferențiat prin prezența în online și lansarea unor titluri pe care mulți dintre noi nici nu se așteptau să le aibă atât de repede disponibile în limba română. Cum a fost pentru voi perioada aceasta? Ați reușit să găsiți oportunități la care poate înainte de pandemie nu v-ați fi gândit?

Cătălina Nicolau, Director Comercial: Pentru noi anul 2020 a fost mult mai bun decât ne-am imaginat. Lunile martie, aprilie și mai au fost mai grele, dar cumva am reușit să ne păstrăm optimismul și să continuăm să construim în direcția în care începusem deja de ceva vreme – digital! În plus, i-am avut alături pe cei din comunitatea noastră de cititori pentru care am încercat să rămânem mereu prezenți și activi.

Chiar dacă deja aveam un start bun în ceea ce privește lumea digitală, anul trecut am reușit să găsim și mai multe oportunități pe care le-am accesat cu încredere și entuziasm.

Suntem de părere că orice cititor activ în mediul online (în special cei din comunitatea bookstagram) îndrăgește foarte mult editura Nemira. Simțiți aprecierea lor și în offline?

Cătălina Nicolau, Director Comercial: Mulțumim! Simțim și noi asta și nici nu vă putem spune cât de recunoscători suntem! Fiecare titlu lansat de noi are în spate o echipă care reușește nu doar să publice cărți și gata, ci pun mult suflet în fiecare detaliu care ține de cartea respectivă. Așadar, atunci când primim un mesaj din partea unui cititor Nemira, Andreea are grijă să îl împărtășească cu toți colegii astfel încât să simtă și ei că munca noastră chiar se simte.

În offline e poate mai greu, dar din fericire păstrăm o legătură strânsă cu librarii, iar ei sunt mesagerii cititorilor. 😊

Ne puteți spune un proiect viitor pentru care sunteți FOARTE entuziasmați? Dacă încă nu puteți da detalii, așteptăm cuminți…:D

Cătălina Nicolau, Director Comercial: Da, și nouă ne e greu să mai ținem secret! E vorba de primele audiobooks Nemira, pe platforma Echo. Aplicația Echo este  lansată în parteneriat cu câteva dintre cele mai mari edituri din România și cu o firmă de tehnologie din Norvegia. Pe baza unui abonament lunar, cititorii pot avea acces la câteva sute de audiobooks în limba română și câteva mii în limba engleză, totul pe telefonul mobil. Echo acoperă o gamă largă, de la cele mai noi bestselleruri, până la cărți de dezvoltare personală și povești pentru copii. Coming soon. Really soon 😊

Ce autor v-ați dori să ajungă în portofoliul Nemira în viitorul apropiat?

Alina Sârbu, Redactor-șef Nemira: Pentru moment, m-aș bucura să le prezentăm cititorilor noștri cât mai multe lucrări ale unor autoare nespus de talente din portofoliul Nemira care sunt, toate, demne urmașe ale inegalabilei Ursula K. Le Guin: Rebecca Roanhorse, Arkady Martine, Maggie Stiefvater, Naomi Novik, Silvia Moreno-Garcia…

Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor: E o întrebare tare delicată pentru literatura română contemporană. Ar putea stârni furtuni, ha, ha. Firește că sunt multe scriitoare și mulți scriitori pe care îi citesc cu desfătare și cu care, prin urmare, mi-ar plăcea tare mult să colaborez/-ăm, dar n-aș vrea să se simtă arătați cu degetul ori să creadă cineva că fac vreo aluzie. Așa că mă voi folosi de „scăparea” cu viitorul apropiat – pentru că asta înseamnă că planul editorial e deja făcut – și voi spune că ceea ce mi-am/ne-am dorit deja se află în portofoliul editurii Nemira. Și abia aștept/-ăm să ajungă la cititori.
(Altfel, ușile sunt deschise oricui vrea să se alăture portofoliului, wink wink.)

Marian Coman, Redactor-șef Armada: Ah! Aș avea o listă întreagă aici, dar fie mi-aș dezvălui planurile, fie mi-aș dezlănțui frustrările, fie, în cel mai probabil caz, aș încălca niște clauze dintr-un contract. Așa că o să mă rezum la a spune că mi-aș dori să văd la Nemira, în viitorul apropiat, niște benzi desenate. Hm? Cum ar fi?

Cu siguranță ar fi minunat!

Laura Câlțea, Redactor-șef ORION: O să las modestia deoparte și o să spun că autorii pe care mi-i doresc în viitorul apropiat sunt cei la ale căror cărți lucrez, iar unul la care lucrez chiar acum și pe care mi-l doresc cu cât mai multe cărți la Nemira (aka ORION), este Alberto Manguel, cel mai seducător cititor-scriitor din câți există.

Irina Cerchia, redactor-șef Yorick: Jurnalul lui Rudolf Nureyev, care nu a fost scris și la care n-aș avea cum să sper, deși mi-ar fi plăcut teribil să-i ascult bătăile inimii în cuvinte, în trenul siberian în care s-a născut, în Franța unde a cerut azil politic sau în Giselle, spectacol care a primit 23 de apeluri la scenă atunci când a avut premiera la Londra. Pe el l-aș fi lăsat să-mi ocupe și zilele, și nopțile, numai să pun pixul cu blândețe pe arta, iubirea și neîmplinirile lui.

Maria Tănăsescu, redactor-șef Nemi: În ce mă privește, e simplu și cred că se va și întâmpla, dar e secret! Eu mi-aș dori să o văd reeditată pe Ursula K. Le Guin, o scriitoare care a dat enorm cititorilor, dar și altor scriitori. Și îmi doresc să o văd editată cu eseurile ei, veritabile bijuterii.

Cum arată o zi de muncă pentru un editor Nemira?

Alina Sârbu, Redactor-șef Nemira: Ca o tornadă de cuvinte sau ca și cum ai completa, concomitent, mai multe puzzle-uri uriașe: dintr-unele abia un colțișor e aranjat și încă nu se distinge imaginea, câteva sunt terminate pe sfert sau pe jumătate, câtă vreme altora doar câte două-trei piese le mai sunt necesare pentru a fi gata. O continuă pendulare între discuțiile cu colegii și colaboratorii, pe de o parte, și solitara muncă de șlefuire a diverselor texte, pe de altă parte.

Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor: Nicio zi nu seamănă cu alta. Poate (și) de-asta iubesc ceea ce fac. Uneori, sunt zile haotice, alteori, mai blânde. Într-o zi pot jongla cu e-mailuri, mesaje pe diferite platforme, conversații cu echipa pe Slack, corecturi, brainstorming-uri, planificări, texte de coperte, brief-uri coperte, BT-uri, ședințe pe Zoom etc. Într-alta, pot să-nchid tot (inclusiv muzica) și să ascult doar textul/-ele pe care îl/le redactez, să măsor și să cântăresc fiecare cuvânt, fiecare frază, fiecare spațiu gol, să caut, să răsfoiesc dicționare, să mă documentez, să scriu însemnări pe marginea lui/lor, să îi/le simt ritmul, dacă e vreo pulsiune și tot așa. Câteodată, muzică în surdină și manuscrise. Multe manuscrise. Altădată, în centrul atenției mele se așază scriitorii, conversațiile cu ei, textele la care scriu, interviurile, evenimentele, moderările lor și altele asemenea. O săptămână are de obicei câte puțin din toate. Plus enorm de multă cafea (și, în ultima vreme, cel puțin un gin tonic pe seară), cele mai ciudate poziții de lucru (la birou, în fotoliu, pe canapea, pe genunchi & more) și un strop de magie.

Marian Coman, Redactor-șef Armada: În cazul meu, începe printr-o ședință pe Zoom. Se prelungește printr-o sesiune destul de amplă de emailuri și mesaje pe Slack. Urmează o porție zdravănă de lecturi, întreruptă de pauze de documentare – despre autori, cărți, editori. A… și de telefoane, firește!

Laura Câlțea, Redactor-șef ORION: Ziua începe cu cafeaua de dimineață și verificarea mailurilor de la agenți și a publicațiilor de specialitate, apoi continuă cu un plan de acțiune pentru fiecare carte în lucru (ce e de corectat, ce e de dat în tradus, ce e de verificat cu referent, ce trebuie dat în tipar etc.), ședințe, discuții cu colegii, muncă de documentare (ce cărți noi au mai apărut, ce coperte frumoase s-au mai făcut), și, partea care-mi place mie cel mai mult, cea de lucru efectiv la cărțile care apar în ORION, adică stat și pritocit și îngrijit și căutat cuvinte și sensuri potrivite, citate, ediții. E o muncă de șoarece de bibliotecă pe care o fac în biroul de acasă, dar visez s-o fac din nou și din bibliotecă.

Irina Cerchia, redactor-șef Yorick: Fiecare zi urmează un sistem binar, care, deși pare previzibil, e mereu altul. Două paranteze deschid și închid ziua – cafelele. O zi de muncă se desfășoară între o pagină și altă pagină, între un mail și alt mail, întotdeaună în fuga de-a le face pe toate: redactare, stilizare, corectură, BT, ședințe, citit, lupta strânsă de a nu înțepeni în fața laptopului, ascultându-i cu fascinație pe cântăreții ale căror autobiografii le-am publicat, de a nu mă uita întruna la filmele în care joacă actorii ale căror autobiografii le-am publicat și tot așa. Pentru mine, fiecare zi reprezintă misiunea de a face dreptate cărților, îndepărtându-mă și apropiindu-mă de ele cu o loialitate uneori bolnăvicioasă.

Maria Tănăsescu, redactor-șef Nemi: Mailuri&cafea, redactări&feedbackuri, planuri editoriale&zoom cu grafica și marketingul, ședințe de redacție&mai multă cafea, manuscrise&sclipiri de entuziasm, texte de copertă&ultimele retușuri la machete, zoom cu autori&planuri, planuri, planuri. Citesc zilnic, în paralel, o carte pentru copii&o carte pentru oameni mari. Cu cât citesc mai mult, cu atât sunt mai convinsă că frontiera e tot mai fragilă între cele două.
Țigara de seară&ultimele mailuri.

Care este cel mai îndrăgit personaj din redacția Nemi? Pentru noi, Dar Motan este marele câștigător.

Maria Tănăsescu, redactor-șef Nemi: Ah, ce întrebare grea! Va fi o luptă corp la corp între Pete, care pare companionul perfect pentru o vară hipster&cool în oraș și cumințelul Matei, perfect pentru orice sfârșit de săptămână outdoor. Sigur că eu am galeria mea secretă de fetițe (Sofia, Natalie, Morrigan, Stella Starflake Pearl, Evie) incredibile, ireverente, neserioase, de la care am învățat tot felul de lucruri, de la cum să te aduni din tristețe la cum să faci un ceai pentru o legiune de zâne de gheață. Pe care vă invit să le descoperiți și voi.

În încheiere, ne puteți transmite câteva cuvinte/urări/recomandări pentru Cartepedieni?

Cătălina Nicolau, Director Comercial: Vă mulțumim că ne ajutați să ducem plăcerea lecturii mai departe și că sunteți alături de noi în această călătorie care devine din ce în ce mai interesantă! Vă mulțumim mult, mult de tot!

Dacă ți-a plăcut acest interviu cu echipa Nemira, nu uita să ne lași un comentariu, sau să ne scrii pe Facebook/ Instagram părerea ta. Spor la citit!

About Author

andreea


ONE COMMENT ON THIS POST To “Interviu aniversar cu echipa Nemira”

  1. Tecu says:

    Super! La asa cărți frumoase, sper sa avem și voci frumoase pe variantele audio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *