Harta celor mai citiți scriitori din Europa- #TOP12

Harta celor mai citiți scriitori din Europa- #TOP12

9 mai. 12 steluțe europene. 12 scriitori din Europa. Azi e Ziua Europei. Și tot azi, mai mult ca oricând, ar trebui să te bucuri că steluțele europene veghează asupra noastră. De ce? Desigur, fiecare are motive diverse de sărbătoare. Nu sunt aici ca să fac politică. Totuși, printre ele, am strecurat și câteva răspunsuri livrești la întrebare. 

Trebuie să recunoaștem, nu putem să nu privim evenimentele importante fără ochelari de cititor. Așa că în spirit aniversar, m-am plimbat cu degetul pe harta Europei. Ca suvenir, ți-am adus un top al celor mai citiți autori din Europa. Hai să îți fac cunoștință cu ei!

9 mai. 12 steluțe europene. 12 autori- toate pe același continent cu tine. Descoperă legenda hărții!

J. K. Rowling, Marea Britanie

Mai mult decât cărți, seriile autoarei sunt adevărate universuri. De asta, J.K Rowling nu este doar una dintre cei mai citiți scriitori din Europa, ci dintre cei de pe tot mapamondul, datorită seriei Harry Potter. Ultimele noutăți despre serie le poți afla aici.

J.K. Rowling_playtech.com

Victor Hugo, Franța

Deși romanele sale au iz și origine napoleoniene, ele sunt departe de a fi demodate. Deliciul literar și personalitatea expresivă a lui Hugo te impresionează la prima citire. Cea mai vestită operă a sa este Mizerabilii.

Fun fact: Victor Hugo a fost o celebritate în adevăratul sens al cuvântului. În 1882, devine octogenar și este sărbătorit ca un erou. 600.000 de oameni trec prin fața casei sale de pe Avenue d’Eylau.

Victor Hugo_wikipedia.ro

Carols Ruiz Zafon, Spania

Moartea lui Carlos Ruiz Zafon încă ne întristează. Nu s-a întâmpla de mult. Suntem siguri că a plecat să creeze lumi fantastice pe alte meleaguri. Noi nu putem decât să îi cinstim memoria, plimbându-ne cu gândul prin expresivele sale universuri literare. Cel mai citit roman al său este Umbra vântului. 

Carlos Ruiz Zafon_kirkusreviews.com

Fredrik Backman, Suedia

Mâna sus cine îl iubește pe Backman. Suntem de acord că toată lumea? Nu ai cum să nu îl iubești, când îl citești. Romanele sale te fac să plângi cu un ochi și să râzi cu celălalt. Cum se poate așa ceva? Păi abordând teme sociale profunde și privindu-le prin ochi inocenți. Cel mai cunoscut roman al său este Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău. Totuși, nici celelalte nu sunt cu nimic mai prejos.

Dacă încă nu l-ai cunoscut pe Backman, pregătește-te să cunoști unul dintre cei mai adorabili scriitori din Europa.

Fredrik Backman_goodreads.com

Hans Christian Andersen, Danemarca

Cu toții îl știm pe Hans Christian Andersen. Sau, dacă nu, sigur o știm pe Rățușca cea urâtă sau pe Degețica, pentru că am crescut cu ele. Creațiile scriitorului danez au obiceiul de a se cuibări în sufletul copiilor și de a rămâne acolo pentru toată viața. Extrem de imaginativ și sensibil, Hans Christian Andersen dovedește în fiecare operă a sa o credință nestrămutată în bine. Care e povestea ta preferată de la el? Scrie-ne în comentariu.

Hans Christian Andersen_wikipedia.com

Jacob Grimm, Germania

Altă țară, alt om-basm. Cred că nu e european care să nu fi auzit o poveste a Fraților Grimm. Ele sunt atât de bine implantate în mințile și sufletele noastre, încât au devenit mituri fondatoare ale altor povești. Trebuie menționat că Frații Grimm nu sunt neapărat creatorii poveștilor despre care vorbim, ci culegătorii lor. Scufița Roșie sau Hansel și Gretel sunt la origine povești orale, adunate din popor.

Frații Grimm_wikipedia.com

Johanna Spyri, Elveția

O ai în față pe creatoare lui Heidi, fetița munților. Johanna Spyri și-a dedicat cariera scriitoricească poveștilor pentru copii. Datorită ei ne-am plimbat printre munți și văi în fragedă copilărie. M-am gândit că e de bonton să o învecinăm cu cei mai mari creatori ai basmului european.

Johanna Spyri_artline.com

Umberto Eco, Italia

S-au împlinit șapte ani de când Umberto Eco a devenit nemuritor. Întreaga sa viață și operă au gravitat în jurul sensului și semnului. Eco nu a fost doar un filosof și scriitor, ci și unul dintre cei mai mari semioticieni. 

Indiferent că citești ficțiune sau nonficțiune scrisă de el, fii sigur că te-ai înarmat cu o minte ascuțită. Cu cât descoperi mai multe sensuri, cu atât lectura lui Eco va fi mai incitantă. Romanul care l-a consacrat este Numele Trandafirului.

Umberto Eco_ziarulmetropolis.ro

Franz Kafka, Cehia

Kafka nu este doar unul dintre cei mai citiți scriitori europeni. Anvergura scriiturii sale se ridică la standarde mondiale. Operele sale se remarcă prin împletirea registrelor realist și fantastic, de unde rezultă unicitate la pătrat.

Această semnătură scriitoricească l-a transformat într-un icon al secolului XX. Totuși, asta s-a întâmplat abia după ce a murit. Romanele și meritele sale au fost recunoscute post-mortem. Cel mai citit titlu scris de Kafka este Metamorfoza. O recomandăm!

Franz Kafka_neopoezie.ro

Henryk Sienkiewicz, Polonia

Pe 5 mai s-au împlinit 146 de ani de la nașterea scriitorului și jurnalistului polonez. De atunci, s-au mai născut multe talente scriitoricești în Polonia. Totuși, Sienkiewicz e greu de detronat. 

Pasiunea sa pentru istorie i-a adus Premiul Nobel. Tot ea este rădăcina celor mai frumoase romane istorice pe care le vei citi. Cel mai cunoscut roman al său este Quo Vadis.

Henry Sienkiewicz_maryevansprintsonline.com

Mircea Eliade, România

Permite-mi o glumiță de unchi. Astăzi nu e Maitreyi, e 9 mai. Ok. Întocmind harta celor mai citiți scriitori din Europa, nu am putut să nu recunoaștem meritul lui Mircea Eliade. 

Orice ficțiune de Eliade are un parfum de secret și ispititor. Este ceva ce nu vei găsi în niciun alt colț de lume. Ceva care îi câștigă locul pe această hartă. Cât despre pasiunea lui pentru sacru și profan, nu pot decât să spun: Chapeau. Maestrul este unul dintre cei mai mari istorici ai religiilor. Sunt mândră că nu e doar de pe același continent cu noi, ci chiar din aceeași țară!

Mircea Eliade_https://www.facebook.com/MirceaEliadeFanPage/

Homer, Grecia

Am avut toate motivele să îl las pe Homer la final de listă. Geografia și istoria s-au aliniat. Doar așa se explică de ce unul dintre cei mai mari scriitori din Europa să se afle în josul acesteia. 

Exact ca o rădăcină, moștenirea lui Homer iradiază către toate colțurile Bătrânului Continent. Iliada și Odiseea sunt mai mult decât lecturi de căpătâi pentru fiecare cititor. Timpul le-a făcut adevărate cărți legendă, cu aptitudini de mituri fondatoare pentru poveștile europene. 

Homer_teatrulradiofonic.ro

Pe final, un singur lucru mai am de zis. Oamenii chiar sfințesc locul. Fără oamenii ei, Europa nu ar fi ceea ce e astăzi. Nu uita să apreciezi asta!

About Author

Cartepedia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *