9 mai. 12 steluțe europene. 12 scriitori din Europa. Azi e Ziua Europei. Și tot azi, mai mult ca oricând, ar trebui să te bucuri că steluțele europene veghează asupra noastră. De ce? Desigur, fiecare are motive diverse de sărbătoare. Nu sunt aici ca să fac politică. Totuși, printre ele, am strecurat și câteva răspunsuri livrești la întrebare.
Trebuie să recunoaștem, nu putem să nu privim evenimentele importante fără ochelari de cititor. Așa că în spirit aniversar, m-am plimbat cu degetul pe harta Europei. Ca suvenir, ți-am adus un top al celor mai citiți autori din Europa. Hai să îți fac cunoștință cu ei!
9 mai. 12 steluțe europene. 12 autori- toate pe același continent cu tine. Descoperă legenda hărții!
J. K. Rowling, Marea Britanie
Mai mult decât cărți, seriile autoarei sunt adevărate universuri. De asta, J.K Rowling nu este doar una dintre cei mai citiți scriitori din Europa, ci dintre cei de pe tot mapamondul, datorită seriei Harry Potter. Ultimele noutăți despre serie le poți afla aici.
- Descoperă și alte cărți de la ea: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/7319
- Alți #SuperScriitori din Marea Britanie: Jane Austen, Charles Dickens, George Orwell, Charlotte Bronte.

Victor Hugo, Franța
Deși romanele sale au iz și origine napoleoniene, ele sunt departe de a fi demodate. Deliciul literar și personalitatea expresivă a lui Hugo te impresionează la prima citire. Cea mai vestită operă a sa este Mizerabilii.
Fun fact: Victor Hugo a fost o celebritate în adevăratul sens al cuvântului. În 1882, devine octogenar și este sărbătorit ca un erou. 600.000 de oameni trec prin fața casei sale de pe Avenue d’Eylau.
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/1214
- Alți #SuperAutori din Franța: Albert Camus, Marcel Proust, Emile Zola, Gustave Flaubert.

Carols Ruiz Zafon, Spania
Moartea lui Carlos Ruiz Zafon încă ne întristează. Nu s-a întâmpla de mult. Suntem siguri că a plecat să creeze lumi fantastice pe alte meleaguri. Noi nu putem decât să îi cinstim memoria, plimbându-ne cu gândul prin expresivele sale universuri literare. Cel mai citit roman al său este Umbra vântului.
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/3231
- Alți #SuperAutori din Spania: Miguel de Cervantes, Isabel Allende, Mario Vargas Llosa, Jorge Luis Borges.

Fredrik Backman, Suedia
Mâna sus cine îl iubește pe Backman. Suntem de acord că toată lumea? Nu ai cum să nu îl iubești, când îl citești. Romanele sale te fac să plângi cu un ochi și să râzi cu celălalt. Cum se poate așa ceva? Păi abordând teme sociale profunde și privindu-le prin ochi inocenți. Cel mai cunoscut roman al său este Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău. Totuși, nici celelalte nu sunt cu nimic mai prejos.
Dacă încă nu l-ai cunoscut pe Backman, pregătește-te să cunoști unul dintre cei mai adorabili scriitori din Europa.
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/29387
- Alți #SuperAutori din Suedia: Stieg Larsson, Selma Lagerlof, Astrid Lindgren, Liza Marklund.

Hans Christian Andersen, Danemarca
Cu toții îl știm pe Hans Christian Andersen. Sau, dacă nu, sigur o știm pe Rățușca cea urâtă sau pe Degețica, pentru că am crescut cu ele. Creațiile scriitorului danez au obiceiul de a se cuibări în sufletul copiilor și de a rămâne acolo pentru toată viața. Extrem de imaginativ și sensibil, Hans Christian Andersen dovedește în fiecare operă a sa o credință nestrămutată în bine. Care e povestea ta preferată de la el? Scrie-ne în comentariu.
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/7111
- Alți #SuperAutori din Danemarca: Karen Blixen, Soren Kierkegaard, Jens Peter Jacobsen, Inger Christensen.

Jacob Grimm, Germania
Altă țară, alt om-basm. Cred că nu e european care să nu fi auzit o poveste a Fraților Grimm. Ele sunt atât de bine implantate în mințile și sufletele noastre, încât au devenit mituri fondatoare ale altor povești. Trebuie menționat că Frații Grimm nu sunt neapărat creatorii poveștilor despre care vorbim, ci culegătorii lor. Scufița Roșie sau Hansel și Gretel sunt la origine povești orale, adunate din popor.
- Descoperă și alte cărți de la ei: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/16008
- Alți #SuperAutori din Germania: Hermann Hesse, Günter Grass, Thomas Mann, Friedrich Schiller.

Johanna Spyri, Elveția
O ai în față pe creatoare lui Heidi, fetița munților. Johanna Spyri și-a dedicat cariera scriitoricească poveștilor pentru copii. Datorită ei ne-am plimbat printre munți și văi în fragedă copilărie. M-am gândit că e de bonton să o învecinăm cu cei mai mari creatori ai basmului european.
- Descoperă și alte cărți de la ea: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/9757
- Alți #SuperAutori din Elveția: Jean-Jacques Rousseau, Max Frisch, Madame de Staël, Carl Spitteler.

Umberto Eco, Italia
S-au împlinit șapte ani de când Umberto Eco a devenit nemuritor. Întreaga sa viață și operă au gravitat în jurul sensului și semnului. Eco nu a fost doar un filosof și scriitor, ci și unul dintre cei mai mari semioticieni.
Indiferent că citești ficțiune sau nonficțiune scrisă de el, fii sigur că te-ai înarmat cu o minte ascuțită. Cu cât descoperi mai multe sensuri, cu atât lectura lui Eco va fi mai incitantă. Romanul care l-a consacrat este Numele Trandafirului.
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/60
- Alți #SuperAutori din Italia: Elena Ferrante, Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Italo Calvino.

Franz Kafka, Cehia
Kafka nu este doar unul dintre cei mai citiți scriitori europeni. Anvergura scriiturii sale se ridică la standarde mondiale. Operele sale se remarcă prin împletirea registrelor realist și fantastic, de unde rezultă unicitate la pătrat.
Această semnătură scriitoricească l-a transformat într-un icon al secolului XX. Totuși, asta s-a întâmplat abia după ce a murit. Romanele și meritele sale au fost recunoscute post-mortem. Cel mai citit titlu scris de Kafka este Metamorfoza. O recomandăm!
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/1890
- Alți #SuperAutori din Cehia: Milan Kundera, Ota Filip, Ivan Olbracht, Frantisek Langer.

Henryk Sienkiewicz, Polonia
Pe 5 mai s-au împlinit 146 de ani de la nașterea scriitorului și jurnalistului polonez. De atunci, s-au mai născut multe talente scriitoricești în Polonia. Totuși, Sienkiewicz e greu de detronat.
Pasiunea sa pentru istorie i-a adus Premiul Nobel. Tot ea este rădăcina celor mai frumoase romane istorice pe care le vei citi. Cel mai cunoscut roman al său este Quo Vadis.
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/autor/henryk-sienkiewicz-6316
- Alți #SuperAutori din Polonia: Andrzej Sapkowski, Olga Tokarczuk, Bruno Schulz, Janusz Korczak.

Mircea Eliade, România
Permite-mi o glumiță de unchi. Astăzi nu e Maitreyi, e 9 mai. Ok. Întocmind harta celor mai citiți scriitori din Europa, nu am putut să nu recunoaștem meritul lui Mircea Eliade.
Orice ficțiune de Eliade are un parfum de secret și ispititor. Este ceva ce nu vei găsi în niciun alt colț de lume. Ceva care îi câștigă locul pe această hartă. Cât despre pasiunea lui pentru sacru și profan, nu pot decât să spun: Chapeau. Maestrul este unul dintre cei mai mari istorici ai religiilor. Sunt mândră că nu e doar de pe același continent cu noi, ci chiar din aceeași țară!
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/63
- Alți #SuperAutori din România: Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu, Liviu Rebreanu.

Homer, Grecia
Am avut toate motivele să îl las pe Homer la final de listă. Geografia și istoria s-au aliniat. Doar așa se explică de ce unul dintre cei mai mari scriitori din Europa să se afle în josul acesteia.
Exact ca o rădăcină, moștenirea lui Homer iradiază către toate colțurile Bătrânului Continent. Iliada și Odiseea sunt mai mult decât lecturi de căpătâi pentru fiecare cititor. Timpul le-a făcut adevărate cărți legendă, cu aptitudini de mituri fondatoare pentru poveștile europene.
- Descoperă și alte cărți de la el: https://www.cartepedia.ro/f/search/-/a/9944
- Alți #SuperAutori din Grecia: Euripides, Nikos Kazantzakis, Artistotel, Hipocrate.

Pe final, un singur lucru mai am de zis. Oamenii chiar sfințesc locul. Fără oamenii ei, Europa nu ar fi ceea ce e astăzi. Nu uita să apreciezi asta!
Leave a Reply