Cele mai populare cărți scrise de Agatha Christie

Cele mai populare cărți scrise de Agatha Christie

Agatha Christie este autoarea care a scris cele mai populare cărți din istoria literaturii polițiste. Ca un adevărat maestru, Agatha Christie reușește să surprindă prin mister, inteligență și personajele bine conturate, generație după generație. 

Născută în luna septembrie a anului 1890 în Anglia, Agatha avea să devină cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor. Este cunoscută pentru cele peste 60 de romane polițiste, dar și colecții de scurte povestiri și piese de teatru. Cea mai cunoscută piesă este și una dintre cele mai longevive ale lumii teatrale, faimoasa Cursă de șoareci. Stilul ei inconfundabil a luat naștere în Primul Război Mondial, perioadă în care faimosul detectiv belgian, Hercule Poirot, urma să fie creionat pentru prima oară.

Prima sa operă polițistă a fost Misterioasa afacere de la Styles, o carte pentru care cu greu a găsit sponsori, motiv pentru care publicarea a durat mai mult decât își planificase. Primul roman a fost inspirat chiar de viața autoarei, numele casei Styles fiind același cu cel al casei în care locuia alături de familie. Dificultățile din viața personală, dar și cunoștințele în materie de otrăvuri au ajutat-o să creeze ficțiune verosimilă, apreciată chiar și de către experții de la Jurnalul farmaceutic. 

De-a lungul celor 56 de ani de activitate ca scriitoare, Agatha Christie a reușit să își facă un nume în industrie, aceasta dând tonul epocii de aur a romanelor polițiste. Printre cele mai populare cărți scrise de ea, majoritatea îl au ca protagonist pe Hercule Poirot, personaj pe care l-a creat cu atenție și dibăcie, dar pe care a ajuns să îl urască. Ideile pentru cărți noi nu au încetat niciodată să apară, însă noile concepte nu se potriveau cu imaginea detectivului, motiv pentru care Agatha a continuat să îl includă în operele sale, spre deliciul cititorilor. 

Top cărți Agatha Christie 

Asasinarea lui Roger Ackroyd

Lumea misterioasă a lui Hercule Poirot este greu de deslușit. Dacă nu ai încă în bibliotecă nicio carte cu acest personaj, află că este aproape imposibil să găsești criminalul înaintea faimosului detectiv. Asasinarea lui Roger Ackroyd se numără printre primele titluri care îl includ pe Poirot, însă rămâne și în zilele noastre una dintre operele definitorii pentru acest personaj extrem de îndrăgit.

Cartea debutează cu o moarte subită, cea a doamnei Ferrars, despre care circulă zvonuri conform cărora și-ar fi ucis soțul. Hercule Poirot este solicitat pentru a afla dacă a fost vorba de sinucidere sau de otrăvire. Romanul este bine structurat, dialogul este superb, iar detaliile anchetei sunt fascinante. Dacă nu ne crezi când spunem că Asasinarea lui Roger Ackroyd este o carte bună, află că The British Crime Writers’ Association a votat-o drept cea mai bună carte polițistă a tuturor timpurilor. 

Crima din Orient Express

Crima din Orient Express este un clasic, fiind unul dintre cele mai populare titluri ale autoarei. Chiar recent a apărut un film cu versiunea modernă a lui Poirot, interpretat de actorul Kenneth Branagh. Cu toate astea, publicul îl va asocia întotdeauna pe detectivul belgian cu actorul David Suchet, cel care l-a interpretat pe Poirot timp de 25 de ani.

Acțiunea are loc într-un tren faimos, intitulat Orient Express, cu care călătorește și Hercule Poirot. Ca în majoritatea cazurilor lui, un bărbat este ucis în mod misterios, pe timp de noapte. Toți pasagerii devin suspecți și urmează o anchetă amănunțită care mută vina pe fiecare dintre personaje, în funcție de modul în care evoluează interogatoriul.

Romanul merită citit deoarece este intrigant, plin de mister și își lasă cititorii cu gura căscată până la final. 

Zece negri mititei

Zece negri mititei este singurul roman din lista noastră care nu îl include pe Poirot. Complexitatea și ritmul alert al cărții sunt îndeajuns pentru a te prinde în poveste încă din primele pagini. Este o carte de căpătâi pentru orice fan Agatha Christie, deoarece îmbină perfect misterul cu particularitățile caracterului uman.

Spre deosebire de alte opere ale autoarei, Zece negri mititei are în centru o poezie, conform căreia mor, treptat, personajele implicate. De această dată nu există un detectiv, iar victimele trebuie să deslușească singure misterul.

Povestea este sfâșietoare, cu accente de thriller veritabil de ecranele de cinema. Legătura dintre poezie și evoluția acțiunii este vitală, fapt ce transformă opera într-un titlu unic al literaturii polițiste.

Cea mai recentă producție cinematografică bazată pe acest roman este mini-seria And Then There Were None, în distribuția căreia îl regăsim și pe faimosul actor Charles Dance. 

În 2020 romanul Zece negri mititei a fost subiectul unei controverse literare. Conform declarațiilor strănepotului autoarei, numele romanului va fi modificat. Motivul schimbării numelui este în strânsă legătură cu posibilele conotații rasiale. 

Ucigașul ABC

Ucigașul ABC este o altă operă populară a scriitoarei britanice, fiind considerată inspirația pentru multe alte romane polițiste care au urmat. Cartea prezintă o serie de crime și investigații complicate, presărate cu scrisori misterioase și referințe la opera lui Charles Dickens. 

Ucigașul ABC este genul de carte polițistă pe care nu o poți lăsa din mână, deoarece redă stilul atipic al scriitoarei de a lega crimele de oameni, aparent, banali. Dacă în celelalte cărți recomandate îl întâlneam pe Poirot, de această dată facem cunoștință cu bunul său prieten, Arthur Hastings, dar și cu inspectorul șef Japp, două personaje extrem de importante pentru opera Agathei Christie.

Voi ce cărți scrise de Agatha Christie ați include în top? 

About Author

andreea


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *