Cele mai bune cărți de citit pentru copii

Cele mai bune cărți de citit pentru copii

Cele mai bune cărți de citit pentru copii sunt acelea care stârnesc curiozitatea. Titlurile, ilustrațiile și inclusiv numele personajelor trebuie să atragă atenția, astfel încât cei mici, dar și cei mari, să fie impresionați de fiecare nouă pagină parcursă. 

Literatura pentru copii este bogată, aventuroasă și inventivă, aceasta ajută la dezvoltarea gândirii, îmbogățește creativitatea și îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai ușor lumea înconjurătoare. Astfel de cărți se pot lectura pentru relaxare, înainte de culcare, ori cu scopul de învățare.

Când achiziționezi o carte pentru copii, trebuie să te gândești și la ceea ce va aduce în plus. Fie că îți dorești ca cel mic să își dezvolte vocabularul, să facă primii pași spre învățarea unei limbi străine, ori să descopere lumea animalelor, trebuie să știi că toate aceste lucruri se pot obține mult mai ușor prin intermediul cărților. 

Este foarte important să le citești celor mici încă din primii ani din viață pentru a-i obișnui cu lectura. De asemenea, odată ce ajung în stadiul în care pot citi singuri, copiii au nevoie de încurajări și să vadă în jurul său exemple pozitive. Un părinte care citește va insufla aceeași pasiune și copiilor săi. Așadar, iată recomandările Cartepedia în materie de cărți de citit pentru copii mici și mari!

ce le citim copiilor

8 Cărți de citit pentru copii disponibile pe Cartepedia.ro

Seria Apolodor de Gellu Naum

Apolodor este un personaj foarte îndrăgit de copii. Cărțile cu el sunt recomandate atât copiilor de 4 ani, cât și celor de 12 ani, deoarece textele sunt unice pentru literatura românească.

Poemele cu Apolodor sunt inedite, inventive și îi vor ajuta pe cei mici să își dezvolte imaginația și vocabularul. Din fericire, Apolodor se bucură de o colecție întreagă de titluri care îi poartă pe copii într-o călătorie fascinantă în jurul lumii. 

Minunea de R.J. Palacio

Minunea este o carte care a revoluționat literatura modernă pentru copii. Lansată în anul 2012, Minunea prezintă povestea lui August Pullman, un băiețel care s-a născut cu o diformitate facială.

Este considerată una dintre cele mai bune cărți de citit pentru copii deoarece ne învață câteva lecții importante, precum faptul că nu trebuie să judecăm după aparențe, dar și ideea de a învăța să spunem lucruri bune, iar când avem de spus lucruri negative, care ar putea jigni pe cineva, să ne abținem.

Cronicile din Narnia de Clive Staples Lewis

Când ești în căutare de cărți de citit pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, trebuie să încerci Cronicile din Narnia. Această serie este ideală pentru copiii îndrăgostiți de genul Fantasy și SF, deoarece prezintă călătoria într-o lume imaginară și plină de personaje impresionante.

Digory Kirke şi Polly Plummer sunt cei doi aventurieri care pornesc împreună în călătoria vieții lor, pe tărâmuri magice și stranii, care vor stârni curiozitatea celor mici. 

Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry

Micul prinț este mai mult decât o carte pentru copii. Este recomandată inclusiv adulților, iar acesta este probabil motivul pentru care este una dintre cele mai citite cărți din lume.

Povestea este despre un băiat care pleacă într-o călătorie pentru a descoperi lumea. În drumul său întâlnește tot felul de personaje și se confruntă cu situații care îi dau de gândit și lui, dar mai ales cititorilor.  

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia de Selma Lagerlöf

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia este o carte pentru copii despre care multe generații de acum încolo vor povesti. Este recomandată copiilor de 8-12 ani și prezintă aventura băiețelului Nils.

Protagonistul nu se poartă frumos cu animalele din ogradă, dar într-o zi se împrietenește cu un gâscan care își dorește să zboare, iar viața lor se schimbă complet.

Autoarea Selma Lagerlöf a fost laureată a premiului Nobel datorită acestei cărți. 

Matilda de Roald Dahl

Matilda este unul dintre cele mai populare personaje pentru copii din literatura modernă. Povestea Matildei este una complicată, tatăl ei este infractor, iar mama o cicălește non-stop.

Despre Matilda se presupune că este o fetiță care pierde mereu timpul citind, în loc să facă ce fac copiii normali, adică să stea ore în șir în fața unui televizor.

Cartea este publicată la editura Arthur și se încadrează grupei de vârstă 9-12 ani.

Peter Iepurașul de Beatrix Potter

Aventurile lui Peter Iepurașul reprezintă una dintre cele mai cunoscute povești pentru copii. Personajul a fost creat de Beatrix Potter încă din anul 1902, iar de atunci a rămas unul dintre cele mai îndrăgite personaje din literatura pentru copii.

Alături de Peter Iepurașul apar și alte personaje drăgălașe, precum Doamna Arici, Iepurașul Benjamin sau Tom Pisicel. Cărțile cu Peter Iepurașul sunt amuzante, pline de dinamism și ideale pentru copiii de toate vârstele.  

Ariciul confuz de Dick King Smith

Ariciul confuz este o carte pentru copii care se găsește în colecția nemi de la editura Nemira. Este o carte ușoară, despre un mic arici care își asumă rolul de erou pentru familia băiețelului Max. O aventură ideală pentru publicul tânăr deoarece le stârnește curiozitatea și îi ajută să învețe lucruri interesante despre faimosul animal, ariciul.

Cartea este recomandată copiilor de 4-7 ani.

În încheiere, te invităm să ne spui ce cărți de citit pentru copii ai deja în bibliotecă?

About Author

andreea


ONE COMMENT ON THIS POST To “Cele mai bune cărți de citit pentru copii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *